mandag 25. februar 2008

"Millennie-kullet"


Plutselig var vinterferien over og det er på tide og fokusere på skolen igjen. Som vanlig har vi fått en ny lekse i Norsk som går ut på å kommentere Dagbladets artikkel "Egoistiske verdensmestere med puter under armene".

Denne artikkelen tar for seg arbeidsvanene til det såkalte "Millennie-kullet" (folk som er født mellom 1980-1995) og hvordan dette kullet er mye mindre interresert i å få seg jobb enn eldre generasjoner.
"Vi er bare opptatt av oss selv og iPodene våre, klarer ikke elementære ting som å spise med kniv og gaffel - og selv om vi ikke gidder å gjøre en ekstra innsats, forventer vi å få en lederstilling ei uke etter at vi har begynt i ny jobb. Visstnok." Dette utsagnet som er hentet fra starten av artikkelen er et syn på hvordan en person beskriver "Millennie-kullet". For meg blir dette helt feil. Jeg er fullt klar over at dagens ungdom er langt mye mer bortskjemte enn generasjonene bakover i tid, men når folk begynner å dra den så langt at ingen av oss eier arbeidsmoral eller har respekt for sjefene føler jeg det er på tide å sette ned foten.
Såklart finnes det folk som "chillern" på jobb og gjør helst litt mindre enn det som er forventet, men det er alltid mange som jobber hardt og ofte litt mer enn forventet. -Ikke bare den eldre generasjonen, men også av det såkalte "Millennie-kullet"!


I artikkelen stod det også at ungdommen idag er egoistiske og alltid har med seg mobiltelefon, ipod osv. Vel.. JA, vi har faktisk alltid med oss mobilen, og som oftest ipod/mp3 o.l, men jeg er rimelig sikker på at hvis alle voksene tenker seg godt om så drar de vel ikke hjemmefra uten mobil de heller. Vi vokser faktisk opp i et samfunn fylt av teknologi... "Egoistiske og bare tenker på oss selv" er vel en påstand som stemmer på alle en gang i blandt, men absolutt ikke alltid!

Jeg mener mye av det som blir tatt opp i artikkelen om de såkalte "millenials" er overdrevent og også frekt. Den eldre generasjonen har alltid klaget på "dagens ungdom" og de kommer alltid til å gjøre det. Til og med den kjente filosofen Sokrates klagde på "dagens ungdom", og det var for over 2000 år siden!

onsdag 13. februar 2008

Skole



Da er det på tide med et nytt innlegg i bloggen min. I denne ukens blogglekse var oppgaven å ta utgangspunkt i skolehverdagen vår.

Det er nå ca. ett år siden jeg gikk i tiende klasse og skulle velge skole og linje for videregående. Og jeg endte da til slutt opp med studiespesialisering på sandvika videregående skole. Vi fikk beskjed om å velge linje etter det du liker best. Under studiespesialisering i skolekatalogen sto det at dette var en linje for de som likte å bruke tid på lekser, og ikke hadde noe imot teoretiske fag. Vel.. Jeg er vel ikke en av de som er glad i å bruke all fritiden min på skole, og liker ikke spesielt godt teoretiske fag, men jeg valgte linjen for jeg er usikker på hvordan fremtiden min blir.
Jeg tror det er flere som følte det akkurat sånn som meg og tenkte at med en studiekompitanse fra almennfag kan du bli nesten hva du vil.

Meen.. så har det seg jo sånn at vi alle har noen fag vi er bedere i og synes er morsommere enn andre. Hvertfall er det sånn for meg. For min del tenker jeg da mest på geografi og matte. Naturfag har også lenge vært på "hatelisten" min av fag, men jeg synes det er litt morsommere nå enn da jeg gikk på ungdomskolen. Det kan ha noe med at jeg har fått bedere karakterer.
Geografi er ett fag jeg rett og slett ikke intresserer meg for. Hvorfor i huleste skal vi kunne hva de forskjellige steinene i naturen består av? eller lære om vinder og havstrømmer? Når jeg ikke intresserer meg for faget, er det ikke spesielt lett å være god i det. Ikke misforstå meg, jeg er ikke såå dårlig, men kunne vært bedre!
Matte er et annet fag som jeg ikke er så spesielt god i. Dette har mye å gjøre med mattelæreren jeg hadde på ungdomskolen. Dette var en lærer som dreit ut elevene hvis de spurte et litt pinlig spørsmål eller himlet med øynene hvis vi svarte feil. ikke akkurat
lett å bli god når man ikke tør å spørre læreren om hjelp eller hva? Så når man først har gått glipp av litt basiskunnskap i matte, er det vanskelig å sette seg inn i matte på et litt høyere nivå. Men så vet jeg jo at matte er noe man kan bli bedere i jo mer du jobber med faget, så det er vel det jeg får gjøre da.

Som mange andre har jeg mine perioder hvor jeg er skolelei og nesten ikke orker mer. Dette er spesielt de gangene hvor vi har fire-fem prøver på to-tre uker + prosjekt + vanlige lekser. Det kan høre ut som jeg overdriver, men tro det eller ei, -det har skjedd! Noen sier at det er bra for elevene å streve litt, men nok er nok synes nå jeg. Og jeg tror det heller ikke er noen god læremåte. For hvis prøvene ligger så tett, så blir det bare til at eleven velger seg ut en av prøvene og pugger ekstremt mye til den, mens de andre prøvene får gå som de går.

mandag 4. februar 2008

Sammenligning av blogger

I dette blogg-innlegget har jeg sammenlignet tre andre blogger. To av bloggene, -Petter Solbergs blogg ( http://www.vgb.no/20075 ) og bloggen om gatemote i Oslo ( http://www.oslostil.com/ ) tok jeg fra forslagene som lå i oppgaveteksten, mens den siste som er Helene Rask sin blogg (http://helenerask.blogg.no/) fant jeg på nettet.
Først vil jeg dere skal vite at det ikke er noen spesiell grunn til at jeg valgte disse bloggene. Så jeg har ikke noe spesielt forhold til hva som blir skrevet på de ulike bloggene.

Petter solbergs blogg http://www.vgb.no/20075 :
Denne bloggen er nok den jeg synes er dårligst av de tre bloggene. Det første jeg la merke til da jeg klikket meg inn på denne bloggen var at utformingen var veldig rotete. Siden var stappfull av annonser, linker osv. Her må man virkelig bruke tid på å lete gjennom siden for å bli kjent med hva som ligger der, noe som gjør at man har lite oversikt over stoffet. Den har overskrifter som hjelper oss, men jeg synes alikevel ikke det er bra nok. Dette er en VG-blogg, så det lå mange eksterne lenker til nyheter fra avisen og andre sider som jeg ikke synes passer inn på en personlig blogg. Designet på siden var heller ikke spesielt bra.
Gatemote i Oslo http://www.oslostil.com/ :
Denne bloggen likte jeg. Dette er en blogg-side som er enkelt, men godt utformet. Det er ikke rotete innhold og det er dermed lett å se hvor ting ligger. Designet er bra, men kanskje litt kjedelig. Det er ikke en blogg-side med spesielt mye stoff å lese om, men den blir alikevel bra på sin egen måte. Dette er en blogg om et spesielt tema, som i dette tilfellet er "gatemote i oslo" i motsetning til de to andre hypertekstene som er personlige blogger. Dette kan forklare hvorfor det ikke er fullt av lenker og andre saker på siden.
Helene Rasks blogg http://helenerask.blogg.no/:
I likhet med Petter Solberg sin blogg er dette en personlig blogg. Med tanke på utforming og oversikt er dette den klare vinneren av de tre bloggene synes nå jeg! Den har fine overskrifter som gjør at det er lett å finne fram, samt designet er bra og det er god orden på siden. Den er ryddig og oversiktlig og har ingen unødvendige lenker. Eneste lille minuset er de lettkledde bildene på siden, men det er ikke bildene og innholdet av tekstene jeg har lagt vekt på nå.