søndag 18. oktober 2009

Det moderne prosjektet

Det moderne prosjektet er en betegnelse for en utviklingsprosess som har foregått i vesten helt siden 1600-tallet. Viktige stikkord er fornuft, frihet og framskritt. En rekke personer har bidratt med ideer til det moderne prosjektet opp gjennom tidene:

John Locke mente at et hvert menneske blir formet gjennom erfaring og miljø. Han bidro til ideen om at gode utdanningssystemer kan både reformere og utvikle mennesker og samfunn. Han mente også at staten kun er lovlig dersom den godtar folkets samtykke til å bli styrt, og hvis den verner om liv, frihet og eiendom. Lockes viktigste mening var at folket skulle ha den endelige lovgivningsmakten gjennom Parlamentet.

Jean-Jaecque Rousseau var spesielt opptatt av folkestyre og folkesuverenitet og mente at menneskene opprinnelig, før de inngikk i samfunn, var frie og at all elendighet, ulikhet og ufrihet blir skapt i et samfunn. Men den idylliske naturtilstanden var verken ønskelig eller mulig å vende tilbake til.
I "Om samfunnspakten" skrev han at ved å utnytte samfunnets ressurser, spesielt staten kan menneskene erstatte tapt natur.

Voltaire var skeptisk til tradisjon og gamle ideer. Han gikk i front for ideen om ”naturlig religion” og fremmet Deisme som er en religiøs retning som hevder at det finnes en gud som har skapt alt, men denne guden verken styrer eller viser seg for folk. Deismen har i senere tid bidratt til både gudsfornektelse og til teorier om ytringsfrihet, toleranse, religionsfrihet og menneskerettigheter.

Diderot var en av de viktigste forfatterne av Encyklopedien som var verdens første leksikon. Boken skulle inneholde all verdens kunnskap og ble gitt ut i 17 bind. Encyclopedia ble nektet publisert flere ganger, ettersom den fornektet bibelen og kirkens intellektuelle autoritet.

Ludvig Holberg var en av 1700-tallets største forfattere. Han skrev flere satirer som har bidratt til det moderne prosjektet. Han brukte fantasi og parodi for å få frem den egentlige sannhet om samfunnet.

Henrik Wergeland var en norsk forfatter. Hans mange berømte verker har påvirket samfunnet på flere måter og han er den første i Norge som for alvor satte framskrittet på dagsordenen. Wergeland så for seg en utvikling for menneskeheten fra det primitive til det stadig mer avanserte.

Charles Darwin er mest kjent for den moderne evolusjonsteorien. Darwin skrev boken ”Artenes opprinnelse” som forklarte hvordan livet hadde oppstått og utviklet seg, noe som har hatt stor innflytelse på samfunnet.

KILDER:
Jomisko, Moum, Texmo. 2008 Spenn, Cappelen Oslo
Hansen m.fl. 2008 Mennesker i tid 2 – Verden og Norge etter 1750, Cappelen Oslo
http://www.sv.ntnu.no/ped/hans.petter.ulleberg/tine2.htm (18.10.09)
http://heim.ifi.uio.no/~haavardw/nyrom/html401/wergeland.html (18.10.09)

Ingen kommentarer: